A Nyelv Betegségei

Szerencsére a nyelvbetegségek legnagyobb része veszélytelen és viszonylag gyorsan el is múlik. A nyelv a legerősebb izmunk, és mivel folyamatosan használjuk - hiszen szerepe van a beszédben, az evésben, az érzékelésben is -, ha gond van vele, az igen megterhelő lehet. Szerencsére a nyelvbetegségek legnagyobb része veszélytelen és viszonylag gyorsan el is múlik. Leukoplakia: fehér foltok A száj nyálkahártyáján illetve a nyelven lévő sejtek rendellenes növekedése, túlburjánzása, mely fehéres foltokat eredményez a száj belsejében és a nyelven. Önmagában nem veszélyes, de gyakran daganatot megelőző állapot, ezért semmiképpen nem szabad elhanyagolni. A dohányosok körében a leggyakoribb. A nyelvproblémákkal foglalkozni kell. Fotó: iStock Szájpenész: gombás fertőzés Nem más, mint a száj nyálkahártyájának gombás fertőzése. A nyelven, illetve a száj belsejében fehér, túrószerű foltok jelennek meg, melyek ugyan ledörzsölhetőek, de alattuk a nyálkahártya élénkpiros, gyakran vérzik is. A leggyakrabban kisbabáknál és az idősebbeknél fordul elő, de bármikor megjelenhet, ha legyengül az immunrendszer.

A nyelv betegségei 2

  1. A nyelv betegségei google
  2. Nyelv
  3. Nyelv fordito magyar
  4. OpenOffice.org letöltése magyarul, irodai programcsomag
  5. Nyelv fajas
  6. Magyar nyelv
  7. A nyelv betegségei 2018
  8. Nyelveden a betegséged. Nem vicc, érdemes átvizsgálnod! - Blikk Rúzs
  9. A nyelv betegségei e
  10. A nyelv betegségei 7

A NYELVEN OVÁLIS, KEREK VAGY SZABÁLYTALAN ALAKU VÖRÖS TERÜLETEK LÁTHATÓK. A nyelfék letapadása A FRENULUM LINGUAENEK A NYELVCSÚCSHOZ KÖZELI TAPADÁSA, RÖVIDSÉGE AKADÁLYOZHATJA A NYELV MOZGÁSÁNDSZERINT NÉHÁNY HÓNAP ALATT MAGÁTÓL MEGHOSSZABODIK, EZÉRT, TOVÁBBÁ A VÉRZÉS ÉS FERTŐZÉSEK VESZÉLYE MIATT MŰTÉTI ÁTVÁGÁSÁT NEM HELYES 8-1O HÓNAPOS KOR ELŐTT ELVÉGEZNI A nyelv barázdáltsága-Lingua scrotalis - A NYELV MÉLY BARÁZDÁLTSÁGÁT A FELSZIN EGYENETLENSÉGÉT JELENTI. LEGTÖBBSZÖR A DOWN KÓR TÜNETE. Linearisan barázdált nyel ARTALMATLAN ANATÓMIAI ELVÁLTOZÁSA A NYELVNEK. Lepedékes nyelv FŐKÉNT EMÉSZTŐRENDSZERI BETEGSÉGEKNÉL ÉRTÉKELHETŐ TÜNET, DE ELÖFORDUL A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK KEZDETI SZAKASZÁBAN IS. Aftás sztomatitisz a nyelven A GYERMEK EGÉSZ SZÁJÜREGÉT IGEN NAGYSZÁMU, KÖLESNYI-LENCSÉNYI SÁRGÁS SZINÜ FEKÉLY TALÁLHATÓ GYULLADÁSOS UDVARRAL. Élénkvörös málnanyelv ÁLTALÁBAN A SKARLÁT SÚLYOSABB FORMÁINÁL FORDUL ELŐ. Az egész szájüreg gombás/candida/fertőzése JELLEMZŐ AZ EGÉSZ SZÁJÜREG MÉSZ FRÖCCSNÉSSZERÜ KÉPE.

Meg kell vizsgálni azt is, vannak-e a nyelven hosszanti vagy keresztirányú lefutású ráncok, barázdák, repedések? A nyelven látható néhány kóros jel • Vörös nyelvhegy: gyomornyálkahártya gyulladásra utal. • A nyelv hátsó részének lepedékessége: bélrendszeri zavarok (bélflóra). • A nyelv egésze duzzadt, láthatóan nagyobb: általában legyengült szívműködés, a pajzsmirigy alulműködése, allergia. • Vastag fehér lepedék: megfázás vagy gyomorbél rendszeri zavart jelez. • A nyelv enyhe pirossága B-vitamin-hiányra, vérszegénységre, allergiára vagy májbetegségre utalhat. • Ha a nyelv alján futó vénák különösen vastagok és kanyargósak, tehát pangás jeleit mutatják, abból a nyugati orvos is tudja, hogy esetleg szívelégtelenséggel áll szemben. Azonban a jelenséget okozhatja aranyeresség vagy a lábszár visszértágulata is. • A "térképnyelv" (a nyelven több vörös folt látható) inkább a nőkre jellemző. Általában hormonzavarokra vagy alhasi betegségekre utal. • A nyelv hátán megjelenő sárga lepedék: melléküregek gócos gyulladását, máj-, epebetegséget jelezhet.